Η Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική
Κείμενο: π. Γεωργίου Μεταλληνού
Επ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών

Τον 19ο αι. εμφανίζονται στοιχεία νεοκλασικά, ενώ μετά την καταστροφή του 1953, παρά την επικράτηση πρακτικών λύσεων, αυξάνουν αισθητά οι παραδοσιακές αναζητήσεις σε όλους τους χώρους της εκκλησιαστικής τέχνης. Οι Κεφαλονίτες άλλωστε, δείχνουν μόνιμη ευαισθησία για την διατήρηση της καλλιτεχνικής ταυτότητάς τους, σε σημείο που αυτές οι μορφές μπαρόκ "να αλλάζουν κλίμακα για να προσαρμόζονται στην ελληνική αντίληψη του μέτρου" (Δ. Ζήβας). Ιχνη της βυζαντινής κληρονομιάς σώζονται στο νησί, όπως λ.χ. η τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική του Φισκάρδου, διάφορα κτίσματα στο εσωτερικό του Κάστρου Αγ. Γεωργίου, τα ερείπια της μονής των Αγ. Φανέντων (Σάμη) κ.α. Από το 1204 διακόπηκε η βυζαντινή παράδοση. Η ξενοκρατία θα διαρκέσει ως το 1864 (Ένωση με την Ελλάδα).

Τα Καμπαναριά
Η "επτανησιακή βασιλική", μονόκλιτη και ξυλόστεγη, με την κόγχη του ιερού εσωτερικά ημικυκλική και συχνές αποκλίσεις από τον προσανατολισμό στην ανατολή, επικρατεί και σήμερα στην κεφαλληνιακή ναοδομία. Συνήθως, κυρία είσοδος στην πράξη είναι η βόρεια ή η μεσημβρινή και δευτερέυουσα η δυτική. Ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία έχουν τα καμπαναριά (κωδονοστάσια), διακρινόμενα σε απλά ("φράγκικα") και πυργωτά ('βενετσιάνικα"), συνήθως με σφαιρική και όχι κωνική "στέψη" (τρούλο).

Μεγάλη ανάπτυξη έλαβε η εκκλησιαστική ξυλογλυπτική από τα μέσα του 17 ου αι. (Κρήτες τεχνίτες): Τα παλιότερα τέμπλα, δικτυωτά και μη, έχουν ως κύριο διακοσμητικό θέμα φυλλώματα. Σ' αυτά εικονίζονται ο Χριστός, Απόστολοι, ʼγγελοι, αλλά και ζώα, άγρια και ήμερα, αετοί, γοργόνες, δράκοντες κ.τλ.
Μεγάλη ανάπτυξη έλαβε στην Κεφαλληνία η "μνημειακή ζωγραφική" (ψηφιδωτά και τοιχογραφίες). Αρχαία δείγματα, βέβαια δεν σώθηκαν, εκτός από ένα του 12ου αιώνα. Είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Κοντογενάδα Παλλικής. (Μαρ. Θεοχάρη). Τα δείγματα όμως πυκνώνουν από τον 16ο αι. (Μονή Ταξιαρχών Μηλαπιδιάς, Ναός Φανερωμένης στο Κάστρο κ.α. Είναι εμφανής η ανάμειξη υστεροβυζαντινών και υστερογοτθικών στοιχείων. Από τον 17ο αιώνα διαμορφώνονται δύο ρεύματα, ένα βυζαντινό - παραδοσιακό και ένα λαϊκότροπο.
Δημοσίευση: απόσμασμα από το άρθρο "Η Χριστιανική Κεφαλονιά" στο Ειδικό Ένθετο Αφιέρωμα της εφημερίδας "Καθημερινή" (Δεκέμβριος 1995) με τίτλο: Κεφαλονιά - Το νησί των Αντιθέσεων.